Even voorstellen: Wouter van der Zee

Uw organisatie weet meer dan u denkt

14-04-2022

iSee iKnow is in 2004 opgericht door Wouter van der Zee. Wouter was voordat hij eigenaar werd van iSee iKnow plantmanager bij Smurfit Kappa. Hier werd hij geconfronteerd met verschillende kwaliteits issues. Om de organisatie verder te ontwikkelen was het noodzakelijk om deze kwaliteits issues aan te pakken. Hierbij maakte hij gebruik van zijn opleiding elektrotechniek. Door deze achtergrond is hij gewend om in systemen en regelkringen te denken. 

Bij een proces waarbij de regelkring ontbreekt verloopt het proces onvoorspelbaar, waardoor sneller afwijkingen ontstaan. Afwijkingen worden vooral door menselijke fouten veroorzaakt. Menselijke fouten komen onnodig vaak voor omdat de organisatie “leren van elkaar” onvoldoende ondersteunt. Vanuit zijn kennis en de oplossing voor deze kwaliteits issues is iSee iKnow ontstaan. Lees er alles over in onze nieuwe blog.

 

Hoe is iSee iKnow ontstaan?

iSee iKnow is ontstaan vanuit het inzicht dat meer dan 90% van alle afwijkingen worden veroorzaakt door menselijke fouten. Mensen kunnen heel goed van elkaar leren, maar ook verkeerde informatie wordt snel van elkaar overgenomen. Op deze manier blijven ‘dezelfde’ fouten in het proces bestaan. Om deze fouten te tackelen werd er een methode gezocht om het verspreiden van de juiste kennis en afspraken te kunnen beheersen. 

De eerste oplossing was het vastleggen van de gemaakte ‘fouten’ met de eerste digitale camera’s die op de markt kwamen. Op deze manier konden mensen de gemaakte foto bij collega’s voorleggen en bespreken wat beter kon, zodat de fout niet meer gemaakt hoefde te worden. Door deze methode te gebruiken en analyses uit te voeren kwamen we erachter dat de meeste menselijke fouten die werden gemaakt, opgelost konden worden. 

 

Hoe is de applicatie ontstaan?

Nadat duidelijk was dat deze methode werkte is Wouter bezig gegaan met het doorontwikkelen van deze methode en daarnaast het (door)ontwikkelen van de applicatie. Dit heeft hij gedaan onder de naam iSee iKnow. In de huidige applicatie wordt nog steeds met foto’s gewerkt. Deze worden in combinatie met vragen en uitleg door een relatief simpel algoritme aan de gebruiker voorgelegd. Heb je bij het beantwoorden van de vraag een fout, dan wordt de situatie een volgende keer herhaald. Heb je de vraag goed, dan zal je deze ook niet meer weer worden voorgelegd. 

Met de applicatie kun je op een eenvoudige manier problemen aanmelden, identificeren en aan een oplossing werken.

 

Hoe onderscheidt iSee iKnow zich van de concurrenten/concullega’s?

iSee iKnow wordt ontwikkeld voor de werkvloer waar niet altijd ervaringsdeskundigen met een didactische achtergrond aanwezig zijn. Daarom maakt de e-learning gebruik van informele leren in plaats van formeel leren. Benieuwd wat dit betekend? Klik dan hier. Omdat niet altijd duidelijk is wat opleiden precies oplevert houden wij onze applicatie relatief goedkoop en bieden toch een zeer effectieve oplossing. 
 

Leuke weetjes over iSee iKnow

  • De eerste klant van iSee iKnow (Smurfit Kappa) is nog steeds een klant van Wouter. 

  • Sinds de oprichting van iSee iKnow 20 jaar geleden is de prijs ongewijzigd gebleven.

 

Fotografie door: Pascal Goudkuil