Verandering hoeft echt niet moeilijk te zijn

Uw organisatie weet meer dan u denkt

23-11-2023

Dat er veel aan verandering onderhevig is in de huidige tijd staat als een paal boven water. Niemand ontkomt er dan ook aan.

Ook als het om kennisoverdracht en het bewaren van kostbare kennis op de werkvloer gaat is verandering het ‘toverwoord’. Om maar eens een alledaagse term te gebruiken: Het is een enorme ‘challenge ’ voor tal van berdrijven en organisatie, waaronder wellicht ook de uwe.

Het oplossen van problemen is het dagelijks leven binnen uw bedrijf. Vaak kiest men dan voor de weg van de minste weerstand en lost men een probleem op dezelfde manier op als in het verleden, omdat het bekend/veilig aanvoelt.

Maar is deze manier nog wel effectief in het huidige tijdsgewricht? Wij geloven van niet. Iets wat u zelf ook wel zo ervaart omdat alles nu ineens wel erg stroef loopt, zeen van tijd kost en teveel geld.

De kracht van meebewegen

Onze ruime ervaring met e-learning op de werkvloer laat zien dat veranderen niet heel moeilijk hoeft te zijn. Als het gaat om scholing of bijscholing geloven wij in de kracht van meebewegen.

Best een uitdaging als je leidinggevende bent binnen bijvoorbeeld een groot productiebedrijf dat al jaren met succes aan de weg timmert.

Op werkvloer werken er mensen die vaak een staat van dienst hebben waar je ‘U’ tegen zegt en veel meer kennis van zaken hebben dan uzelf. Dan is er ook nog eens sprake van veel verloop onder nieuwe werknemers. De eerste groep bestaat uit waardevolle krachten die veelal varen op routinematigheden en gewoontes in hoe zijn hun werk dag in dag uit, jaar in jaar uit doen. De tweede groep komt net kijken, maar weet niet precies waarnaar ze moeten kijken. Dat moeten ze gaan leren. Krijg deze beide groepen maar eens mee in een beweging in de richting die de organisatie voor ogen heeft. De kans is groot dat er weerstand voelbaar is en gemopper aan de orde van de dag. Het komt ook nog eens de sfeer niet ten goede. Ook niet helpend! 

Een schone taak

Het is aan het management de schone taak om richting te geven, immers er zullen belangrijke keuzes gemaakt moeten worden om deze verandering, die niet bij voorbaat geheel te overzien is, in gang te zetten.

U zult het met ons eens zijn dat het mooist zou zijn als ervaren medewerkers de nieuwe lichting meenemen in enthousiasme en liefde voor het vak. Daarbij is juist de aanwezige kennis van ervaren krachten nodig. Hen intensief te betrekken bij nieuwe ontwikkelingen als het gaat om leren op de werkvloer door middel van e-learning zou dan ook zomaar een wijze stap in de goede richting kunnen zijn.

Als wij u vragen wie van uw uiterst ervaren krachten wel eens de juiste persoon zou kunnen zijn om te helpen ‘leren op de werkplek’ binnen uw organisatie nou eindelijk eens van de grond te krijgen, dan komt er vast een naam naar boven. Ook met deze persoon maken wij heel graag kennis.

Misschien is het een idee om samen uw praktijk eens onder de loep te nemen. Wij kunnen aan de hand van uw eigen praktijksituatie vrijblijvend een demonstratie verzorgen van de e-learning software van iSee iKnow.

Neem eens vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen u graag veranderen.