informeel leren vs formeel leren wat is het verschil

Uw organisatie weet meer dan u denkt

12-05-2023

iSee iKnow ondersteunt bedrijven en organisaties bij het structureel integreren van ‘leren op de werkplek’, het informele leren. Dit is een andere benadering ten opzichte van de conventionele leermethode die ook wel ‘formeel leren’ genoemd.

Wat is formeel leren?

Formeel leren wordt ook wel gezien als leren op een schoolse manier, leren binnen een georganiseerde en gestructureerde context of omgeving. Hierbij is altijd het doel om uiteindelijk een diploma, certificaat of erkenning te halen. Organisaties zetten deze vorm nog vaak in door bijvoorbeeld cursussen of opleiding van externe aanbieders aan te bieden. 

Wat is informeel leren?

Learning on the job’, zo wordt informeel leren ook wel omschreven. Er wordt geleerd door  zelf ervaringen op te doen.  Eigenlijk is het dagelijks leven een aaneenschakeling van leermomenten. Dat begint al in de wieg. Binnen organisaties is leren actueler dan ooit, want de kennis die er volop is, moet geborgd worden en blijven. Mensen leren van elkaar en iSee iKnow helpt hierbij door cases uit de praktijk de basis te laten zijn voor kennisoverdracht.  

Iedere organisatie zal het belang van het up-to-date houden van kennis bij medewerkers beamen. Er zijn bijvoorbeeld werknemers die net zijn afgestudeerd en nog maar kort bij een  bedrijf werken maar ook medewerkers die al jaren op dezelfde plek werken. Al deze kennis zal ten volste benut moeten worden. Daarnaast is het van groot belang  dat de kennis doorstroomt in de organisatie. 

iSee iKnow zorgt er samen met klanten voor dat elke werknemer zijn eigen e-learning pakket krijgt. Het grote voordeel van deze leerstof op maat is dat een medewerker enkel kennis opdoet die tot dusver nog niet eigengemaakt is. Dit voorkomt dat er meer kennis wordt overgedragen dan nodig. Een medewerker beschikt immers al over de nodige kennis.

Bent u benieuwd wat het e-learning pakket binnen uw organisatie zou kunnen bieden? 

Vraag geheel vrijblijvend een demo aan. Wij tonen u graag de mogelijkheden afgestemd op de behoefte die er binnen uw organisatie is.