iSee iKnow uit de praktijk: Twentsche Kabelfabriek

Uw organisatie weet meer dan u denkt

15-11-2021

Hoe krijg je personeel sneller en efficiënter aan het werk? Wanneer bij het management de oplossing richting opleidingen wijst, dan kan naar een e-learningpakket worden gezocht. Valt het oog op ons dan moeten wij eerst uitleggen wat het verschil is tussen course based systemen (klassieke e-learning) en case based systemen (CBS) zoals iSee iKnow. In dit artikel beschrijven wij het gebruik van CBS bij TKF (Twentsche Kabelfabriek). Bij TKF is het systeem helemaal op de werkvloer afgestemd en daardoor in de praktijk goed toepasbaar. Lees er meer over in onze nieuwe blog.

TKF (Twentsche Kabelfabriek) is een technologisch toonaangevende leverancier van connectivity-oplossingen. Bij een van onze processen moet bijv. een bedrukking op de juiste manier op het product geplaatst worden. Op de werkvloer werd bij één ploeg hiervoor handigheidjes ontdekt. TKF werkt met vijf ploegen en in de praktijk zie je dat de handigheidjes vaak in één ploeg blijven hangen. Af en toe wordt de informatie bij een ploegoverdracht nog naar een volgende ploeg gecommuniceerd. Maar meestal houdt het daar dan ook op.

Met iSeeiKnow kun je de informatie breder delen. Er wordt een foto van het onderdeel gemaakt waar de handigheid voor wordt gebruikt: “iSee-fase”. Vervolgens wordt er snel met een passende vraag kennis verzameld in de doelgroep en de case omgezet in een trainingscase om zo de andere operators te informeren en te trainen “iKnow-fase”.

Een foto uit de eigen werkomgeving maakt het voor collega’s heel herkenbaar. Wij noemen de foto een visueel ankerpunt waaraan vervolgens een kennisregel wordt gekoppeld. Het grote voordeel hiervan is dat wanneer medewerkers het beeld van de foto tijdens het werk in de echte wereld weer zien, zij de gekoppelde kennisregel makkelijker kunnen oproepen. Wij noemen dit fenomeen “impliciete herhaling”, in tegenstelling tot de “expliciete herhaling” wat iSee iKnow doet in de trainingscyclus.

In iedere ploeg is een expert aanwezig die deze vraag in iSeeiKnow kan toevoegen en voor de relevante functies kan aanbieden. Als het belangrijk is om de anderen snel te informeren, wordt het vinkje ‘Direct vragen’ aangevinkt. Dat zorgt ervoor dat iemand die de betreffende taak toegewezen heeft gekregen en wil oefenen deze vraag meteen krijgt als hij/zij iSee iKnow opstart. Het antwoord op de vraag helpt anderen dan ook weer.

Het is wel van belang dat iedereen regelmatig blijft oefenen.  Maar als dat eenmaal goed is ingericht creëer je een systeem waarmee collega’s constant van elkaar blijven leren.

Meer weten over iSee iKnow? Neem vrijblijvend contact met ons op.