Nieuwe wetgeving vraagt om bijscholing

Uw organisatie weet meer dan u denkt

03-07-2023

Vanaf 24 augustus 2023 zijn alle bedrijven die werken met di-isocyanaten wettelijk verplicht hun werknemers te trainen. Met name bedrijven in de industriële- en bouwsector zullen hiermee te maken krijgen en dus ook de klanten van iSee iKnow. 

De wet geldt voor alle werknemers die in aanraking kunnen komen met producten met meer dan 0,1% vrije diisocyanaatmonomeren. Werkgevers zullen vanaf deze datum moeten kunnen aantonen welk trainingsmateriaal hun werknemers hebben gevolgd. iSee iKnow kan hierin van betekenis zijn voor bedrijven.


Ter voorkoming beroepsziekten

Diisocyanaten zijn chemicaliën die gebruikt worden bij polyurethaanproducten, zoals schuim, vezels en coatings. Ze komen veel voor in de industrie en de bouw, Diisocyanaten kunnen beroepsziekten veroorzaken voor de werknemers die ermee in contact komen, doordat ze klachten veroorzaken aan de ogen, de huid en de luchtwegen, zoals astma en andere allergische reacties geven. 

 

Beperken van blootstelling

De bedoeling van deze(Europese) wetgeving is om blootstelling aan deze stof zo veel mogelijk te beperken. Door  medewerkers op te leiden kunnen zij ook zelf meedenken om blootstelling te voorkomen. Het gaat om bewustwording, risicoperceptie en maatregelen die zij zelf kunnen nemen evenals eventueel maatregelen die de werkgever kan nemen of zelfs moet nemen.


Efficient registreren bedrijfsspecifieke onderdelen

In principe zijn de leveranciers van deze producten verantwoordelijk voor de trainingen. Organisaties kunnen hun leverancier dan ook voor het noodzakelijke trainingsmateriaal benaderen.


Aan de andere kant heeft elk bedrijf zijn eigen specifieke toepassing en dito risico’s, en heeft daarom waarschijnlijk een beperkt en bedrijfsspecifiek onderdeel van het totaal aan trainingsmateriaal nodig. Hierbij kan iSee iKnow ondersteuning bieden door bedrijfsspecifiek beoordeeld trainingsmateriaal in de bestaande casuïstiek van het  iSee iKnow software programma  te integreren. Op deze manier kan kennis omtrent risico’s en preventie zeer efficiënt en geregistreerd geborgd worden.


Neem contact met ons op als ook uw organisatie te maken krijgt met deze wetgeving.
Wij helpen u hier graag bij.