Waarom werkt informeel leren goed?

Uw organisatie weet meer dan u denkt

08-03-2022

Wij geloven in de natuurlijke leercurve. Medewerkers vinden het leuk om te leren en zien er het nut van in als het leersysteem op de persoon is afgestemd en meteen in de praktijk toepasbaar is. Investeren in de ontwikkeling van uw medewerkers zorgt voor gemotiveerde medewerkers die minder fouten maken. Volgens diverse onderzoeken is minder dan 10% van de kennis van een gemiddelde werknemers door formeel leren (tijdens een opleiding) aangeleerd. Alle overige kennis wordt informeel, ‘on the job’, opgedaan. Dus de meeste kennis hebt u in huis. Maar het benutten en borgen van deze bestaande kennis is vaak voor verbetering vatbaar.

Waarom informeel leren?


Informeel leren is een vorm van leren die beter past bij de dynamische omgeving die een organisatie biedt. Deze leervorm sluit, op een heel logische en natuurlijke manier, beter aan bij de nodige kennis en vaardigheden die je als professional wilt ontwikkelen.
Informeel leren is kostenbesparend. Je hebt namelijk niet te maken met reis- en verblijfskosten, en bovendien kan de medewerker het leren combineren met werken. Bij leren op de werkplek doet de medewerker ook stilzwijgend kennis op: kennis die je opdoet door ervaring en je hoogstwaarschijnlijk zou missen bij een theoretische opleiding.

Leren op de werkplek past in het concept van de lerende organisatie en tenslotte kun je als organisatie, door je mensen ook te laten leren op de werkplek, sneller meebewegen met de veranderende wereld.

Motivatie om te leren

Medewerkers gaan het liefst zelfgestuurd aan de slag. Ze willen steeds vaker zelf ontdekken welke leervorm voor hen wenselijk is. Of het hierbij gaat om vakkennis of persoonlijke groei is minder belangrijk. Het gaat uiteindelijk om het doel dat de medewerker voor ogen heeft en de motivatie om te leren.

Hoe ga je hier als organisatie het best mee om? Maak leren toegankelijk door het tot een onderwerp van gesprek te maken. Zorg daarnaast voor toegankelijke leermiddelen en biedt mogelijkheden aan voor persoonlijke coaching. Hierdoor vindt leren sneller zelfgestuurd plaats.

Bent u benieuwd wat de meerwaarde van onze e-learning software voor uw bedrijf kan zijn? Neem dan contact met ons op of vraag een demo aan.